Over de groente- en fruitsector

De voedingstuinbouw bestaat uit alle bedrijven en organisaties die werkzaam zijn in de groente- en fruitsector, van plantaardig uitgangsmateriaal, teelt, handel, bewerking en verwerking van voedsel tot (winkel)verkoop. Gezamenlijk zorgen deze partijen  ervoor dat consumenten dagelijks beschikken over een ruim en zeer gevarieerd aanbod aan groente en fruit.

Groenten en fruit zijn een basisbehoefte. Voldoende consumptie van groenten en fruit draagt bij aan een gezonde maatschappij. Ook is de sector een belangrijke pijler voor de Nederlandse economie.

Nederlandse handelsbedrijven verkochten in 2022 voor €13,6 miljard aan verse groenten en fruit in het buitenland. Vooral betreft het afzet aan onze buurlanden: Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk. Deze drie landen zijn goed voor ruim de helft van de totale Nederlandse afzet in het buitenland. Het gaat om een combinatie van in Nederland geteelde groenten en fruit en ingevoerde producten (voornamelijk fruit). Maar liefst 95 procent van de buitenlandse afzet vindt in Europa plaats. Een uitzondering zijn Nederlandse uien die per vrachtwagen of boot naar veel landen wereldwijd gaan.

Aanvoerroute

Met de haven van Rotterdam is Nederland een belangrijke aanvoerroute van (tropisch) fruit. Nederland importeerde in 2022 voor bijna €10 miljard aan verse groenten en fruit. Import is nodig, omdat in ons land simpelweg niet het complete assortiment groenten en fruit kan worden geteeld. Daarnaast vervult Nederland een belangrijke handelsfunctie richting het Europese achterland. Het gaat hierbij vooral om (tropisch) fruit dat via scheepvaart binnenkomt. Driekwart van het fruit dat we in Nederland eten komt uit het buitenland. Denk aan banaan, sinaasappel, mandarijn, druif, kiwi, avocado, mango, meloen. Zeven fruitsoorten in de top-10 meest gegeten fruit telen we niet zelf. Zo’n 15 procent van de totale groente- en fruitimport blijft in Nederland en de overige 85 procent wordt veelal na waardetoevoeging (zoals eetrijp maken/verpakken) doorverkocht aan andere Europese landen. In Nederland consumeerden we in 2022, zowel thuis als buitenshuis, voor €7,3 miljard aan verse groenten en fruit.

Productief land

Nederland staat in de productie top-10 van groenten binnen de EU op nummer vier en voor fruitproductie op nummer tien. Alles bij elkaar is de productie in Nederland goed voor een omzet van ruim €4 miljard.